13 Januari
40–45 st
100 g smör, rumsvarmt
½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
1 ¼ dl vetemjöl
Garnering
100 g mörk choklad, smält
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rör smör, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet.
3. Tillsätt potatis- och vetemjöl, lite i taget, och blanda ihop allt till en lite lös deg.
4. Spritsa ut degen med en sprits försedd med stjärntyll till längder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längderna mitt i ugnen i 10–13 min. Dela längderna i 3–4 cm långa bitar med en vass kniv direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt kakorna ligga kvar och kallna på plåten.
5. Doppa ändarna på kakorna i smält choklad. Låt kakorna stå en stund i kylen så att chokladen stelnar. Förvara kakorna i en burk med tättslutande lock i rumstemperatur.
Dansk Drömkaka
Kaksmet:
3 dl socker
4 st ägg
50 g smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk Bakpulver
1 msk Vaniljsocker
Topping:
125 g smör
3 dl farinsocker
½ dl mjölk
3 dl kokosflingor
Vispa socker och ägg vitt och luftigt. Smält smör i en gryta och tillsätt mjölken. Rör ned den ljumma blandningen i äggmassan och tillsätt mjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker, blanda försiktigt.
Häll smeten i en liten långpanna (24 x 38 cm) med bakålåtspapper och grädda i 180 grader i 20 minuter. Gör under tiden toppingen.
Smält smöret och tillsätt mjölk och farinsocker. Rör ned kokosen och rör till en jämn smet. Ta ut kakan ur ugnen och fördela smeten över kakan. Höj ugnsvärmen till 200 grader.
Grädda kakan ytterligare ca 10 minuter tills smeten börjar få lite färg. Känn med en sticka att kakan är färdiggräddad.
1 tsk vaniljsocker
225g jordnötssmör
1 dl sirap
200g mjölkchoklad
Blanda rice crisp och vaniljsocker i en bunke. Häll sedan jordnötssmörsmeten över puffarna. Blanda väl.
Lägg ett bakplåtspapper i botten av en form, ca 20x30 cm. Tryck ut smeten jämnt i formen och ställ in i kylskåp.
Smält chokladen över vattenbad. Häll sedan chokladen på kakan och bre ut ett jämnt lager. Ställ kakan i kylskåp.
![](https://cdn1.cdnme.se/4364877/9-3/dsc_0155_57278dbc2a6b222b097babbd.jpg)
1 tsk vaniljsocker
225g jordnötssmör
1 dl sirap
200g mjölkchoklad
Blanda rice crisp och vaniljsocker i en bunke. Häll sedan jordnötssmörsmeten över puffarna. Blanda väl.
Lägg ett bakplåtspapper i botten av en form, ca 20x30 cm. Tryck ut smeten jämnt i formen och ställ in i kylskåp.
Smält chokladen över vattenbad. Häll sedan chokladen på kakan och bre ut ett jämnt lager. Ställ kakan i kylskåp.
![](https://cdn1.cdnme.se/4364877/9-3/dsc_0155_57278dbc2a6b222b097babbd.jpg)