28 November

Fredag!!
Som alltid, gud så skönt med helg =)
 
I dag ska det ut på äventyr med jobbet, Kl 18 ska vi vara i Gävle på en resturang/kök och laga mat, 3 rätter i olika lag. Det ska bli så trevligt. Först hämta barn på dagis, ut i skogen för att hämta lite gran och mossa. Fixa lite hemma innan vi åker ner till muntebo till mormor å morfar för tjejerna ska sova där =)
 
Kvällens meny
Förrätt - riktig chesee cake gjort på kavring
Varmrätt - Entrecoté med bakad örtpotatis med pepparsås
Efterrät - Saltlakritsparfé på en hallon spegel
Hoppas mitt lag vinner =)
 
Igår bakade vi detta =) Tror ni barnen va nå lyrisk över att vakna i morse å varje stjärna i fönster lysta upp så finr. Jag å Per donade fram till efter 22 i går =)
 
Saffrans kakor med Dajm
 
 ca 20 st

200 gram margarin
1 dl strösocker
1 msk vanillinsocker
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 paket saffran
hacka 2 dubbel dajm i bitar och lägg i hålen 
 
Rör ihop margarin, socker vanillinsocker och saffran. Blanda bakpulver och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg som formas till en rulle, ca 20 cm lång. Vid behov kan man låta rullen vila en stund. Dela rullen i 20 bitar, rulla degklumparna och lägg dem i småbrödsformar på en plåt. Gör tumavtryck i degbullarna och fyll dem med chokladen Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader i 12-15 minuter.
 
 Havre kakor  med maraboue  schweizernöt
 
 

150 g smör

1,5 dl socker

1 ägg

2 dl havregryn

2 dl kokos

ca 150 g schweizernöt

 

Smält smöret i en kastrull. Tag av ifrån plattan och rör ner sockret. Rör ner ägget. Rör till sist ner havregryn och kokos. Rör till en jämn smet. Klicka ut smeten i 20 folieformar. Tryck i en stor ruta choklad i varje. Grädda i 175 gr i ca 15 min. Låt svalna helt innan de går att lossa ur formen.


27 November

Torsdag!!
Men så lite juligt de blev ute nu, när frosten ligger över träden och lite kyligare luft ute.
 
I går gjorde vi klar veden, hela familjen hjälpte till <3 fort gick de. Jag tog även en löptur som var ett tag sen nu när jag vart sjuk. Det blev bara 4 km men det va en bra början efter att jag vart så förskyld ett tag nu. Det känndes lätt å bra, jag avslutade med en solning =) 
 
I dag så är planerna så att jag ska baka två olika kakor =) Barnen får besök i eftermiddag av kompisar. sedan så är det fotbollsträning för mig. Få se om jag hinner med en solning före eller efter träningen å.
 
Ha en bra dag
 
 

26 November

Onsdag!!
Solen skoner i dag med =) nu blir vi bortskämda.
 
Började lite smått i går med att stryka och hänga upp jul hissgardinerna i vardagsrummet, det är dem som tar längst tid för de ska skrivas ner gardin stänger och göra rent i fönstren osv..
Ska köpa lite minigranar att ha i julkrukorna i fönstret, tänkte fixa de i dag. På fredag kommer alla stjärnorna upp i fönstern i hela huset. Vi passar på då när jag slutar tidigt så vi inte behöver stressa å hålla på lördag. Då äre fint på söndag när det är första advent och då ska de bakas =)
 
Lussebullar
pepparkakor
Knäck recept nedan  http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/
Jul fudge, som de kommer reccept på här =)  http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/
saffrans kola http://tidningenhembakat.se/okategoriserade/saffranskola-med-kokos/
Saltlakrits fudge
 
 

Det här behöver du för att koka lakritskola :
1 1/2 dl med turkisk peppar karameller
3 dl med mörkt muscovadosocker
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
50 gram smör

Bra att ha : kökstermometer

Gör din saltlakritskola så här :
L
ägg karamellerna i en påse och hamra dem till karamellpulver med kavel eller hammare. Spara ciran 1/2 dl till att toppa kolan med.
Smör,socker,grädde och sirap häller du upp i en tjockbottnad kastrull, låt koka upp till 120-122 grader eller tills kolan klarar av kulprovet.  Dvs. att om du häller ner en tsk av den kokande kolan i ett glas med iskallt vatten och du kan rulla smeten till en kula, så är kolan klar.ta bort från plattan och  rör  ner 1 dl av lakrispulvret tills allt smälter samman. Häll lakritssmeten upp i en bakplåtspapperskläddform ( cirka 15*30 ) . Strö över resterande lakritspilver ( eller så mkt du vill ) och låt kolan svalna innan du skär upp den i lagom stora portionsbitar. En godare julkola får du leta efter.

Recept på Nutellafudge

 

Recept nutellafudge

Det här behöver du till din nutellafudge :
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
2 dl nutella

Gör din nutellafudge så här:

Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120-122 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den nutellan i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Känner du att smeten blir gryning – sätt på lite värme på plattan igen och rör tills den blivit blank.  Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*20  cm.
Skär upp i lagom stora bitar när fudgen svalnat. Försvinnande goda.

 

Det här behöver du till 60 st knäck :

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 msk smör

15- 20 st turkisk peppar  karameller

Gör så här :

Häll grädde, socker, sirap i en stor tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka under lock till smeten klarar kulprovet eller tills temperaturern äe cirka 123-125 grader. Rör om under tiden, lite då och då. Under tiden det kokar krossar du karamellerna antingen med en mortel eller en hammare ( låt då karamellerna ligga kvar i påsen)
När knäcken nått rätt temperatur så ta bort kastrullen från värmen, rör ner smör och strö i karamellkrosset.
Häll genast upp i knäckformar, och ställ svalt.

 

 Schweizernötsfudge

Du behöver  :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram mjölkchoklad te.x schweizernöt

Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25  cm.

 

Saffrans kola med kokos

Linda in saffranskolan i cellofan och knyt juliga snören i ändarna. 

Ca 40 bitar

3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ dl riven kokos
½ g saffran, 1 pkt

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda grädde, smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör om. Fortsätt att koka tills smeten är 120–125 grader. Använd en stektermometer eller gör kulprov.

2. Rosta kokosen lätt i en varm stekpanna. Blanda ner kokos tillsammans med saffran
i smeten.

3. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 20 x 30 cm. Låt den stelna något innan du skär den i bitar.


25 November

Tisdag!!!
solen skiner och humöret blir på topp direkt =) även fast jag hade svårt och somna och hade en hostig Novelia mellan oss i natt.
 
Jo jag tränade ju igår, det gick men jag var inte på topp orken tog slut fort, jobbigt att andas och lite yrslig. Men det kändes bra efteråt. Det var en rolig träning mycket skratt och glädje hoppas detta håller i sig. Lite väl mycket frågetecken kvar dock att reda ut.
 
Idag så har vi ved att köra från baksidan till framsidan, det är bra träning de å =). få se om jag ska börja med några kransar som jag alltid brukar göra till jul. smygstarta lite. lär ju ta hem en del granris och mossa från skogen.
 
Min fina carro, så omtänksam och bra vän <3
 
 

24 November

Måndag!
1 månad kvar till Julafton =)
Status på förskylningen så hänger den kvar, snorig och lite ont i huvudet då och då, men jag ska iallafall träna ikväll. Testa och se hur de känns, men först ska vi på föräldramöte.
 
Helgen har varit mycket bra.
 
Fredags så åkte vi till valbo med dessa godingar på bilden.
 
 
Mitt pris från city frisörerna hämtades och jag har testat dem och tycker dom är super bra. Doftar gott och fungerar efter vad de står för.  Hitta en spetstop till mig och fina nahellack. Barnen fick diadem och strumpbyxor <3 testade ett x antal klännigar men ingen dög.

Lördag
 
Efter frukost så myste vi runt hemma innan Per vaknade från sitt natt skift, vi åkte och handla och dona lite innan vi åkte till Korså marknad. Vi har vart där varje år den en lång tid tillbaka nu och i år var det fullproppat med folk. Trångt i den där hergården så det fanns inte plats för att sätta sig och fika. Barnen vela rida så de fick de göra, de träffa på tomten och fick sig ett paket var =) lilla kusin Bianca och Mormor var också med. Följde med dem hem sen så barnen fick leka lite med sin kusin. Fika lite saffran och kanel skorpor från marknaden. Hemma gjorde vi mat och myste till så mycket bättre. <3
 
Söndag
 
Uppstigning vid 8 för att hinna med frukost, klä på sig, fixa hår och så. Barnens dans uppvisning hade samling 9:30. Vi plåga upp Per som var trött som hade jobbat natt som följde med och kolla på uppvisningen =) Han fick ju sova igen när vi kom hem en stund.
 
 
Efter uppvisningen så kom deras vänner Molly och Filippa å lekte många timmar, de hade så kul. Jag fyllde på fransar för Elin kom hem till oss. Mamma gjorde också fransar denna gång, det blev så fint =)
Sedan så var det dags för middag hos Tommy å Stephanie med alla i Pers syskon med familj och barnen farmor å farfar. Vi har lottodragning om vem man ska köpa julklapp till (vuxna) jag ska köpa åt svärmor denna gång. Det var mysigt men lite stressigt då klockan blev mycket och barnen behövde komma isäng då de skulle upp tidigt som i dag =)
 
 

21 November

Fredag!!!
 
Då var fredagen här =)
 
Jobb fram till 13 tiden, sedan kommer familjen och hämtar mig på jobbet. bara hem och lämna Per byta om och fixa oss lite så ska vi åka till valbo =). mamma/mormor följer också med. Det kommer blir trevligt.
Det var tänkt tjejkväll hos elin i kväll med både Jessica och Elins lilla Affe är sjuka. Vi får ta det längre fram.
 
Bakade detta i går
 
Maraboue choklad/saltlaktits kakor och snickers kakor =) Längtar tills per fyller nu så vi får fika massa gott.
 
Övrigt i helgen så har vi inplanerat korsån marknad, dans uppvisning
Kommer bli en bra helg, hoppas jag bli kvitt med förskyldningen snart sp jag får börja träna igen, typiskt.

20 November

Torsdag!!
Äntligen ser man ljuset ur tundel, mot helgen =)
 
Jag må säga att jag fortfarande är snorig, inge dålig men jag kan ju säga tt jag inte är riktig 100. I går hemma så gjorde vi lite allt möjligt, rensa, bytte sängkläder lagade mat. Vilade i soffan tills Per kom hem från jobbet, flytta upp sig i sängen och somnade i bra tid. Vila sig i form är det som gäller.
 
Idag så står jag över fotbollsträningem, åker kanske ner å kikar till de andra.  Annars i dag ska de bakas lakrits chokald/snittar som finns bland alla mina recept. Tänkte också baka goda snickers kakor, som även vi har till julgodis här hemma gör en dubbel sats så de räcker för kalas och julgodis.
 

Snickerskakor

snickerskaka
 
 

1 burk jordnötssmör (350g)
2 dl socker
2 dl sirap
10 dl cornflakes
1/2 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)

200 g  maraboue choklad till garnering

Gör så här:

  • Smält samman jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull (Obs, det får inte koka). Rör då och då.
  • Krossa flingorna och blanda ner i kastrullen tillsammans med vaniljpulvret. Rör om.
  • Bred ut röran på ett bakplåtspapper eller i en bakplåtspapperförsedd form.
  • Smält chokladen och häll/bred över.
  • Låt stå svalt en stund och skär sedan i bitar.

19 November

Onsdag!!
 
Jag mår genast mycket bättre, vaknade upp och kände mig pigg =). Det är bra att lyssna på kroppen, stod över träning i går, åt bra mat och slappade. La mig tidigt det vill säga vid 21. Jag är lite snorig bara men det har ingen dött av.Jag tänkte vila från träning i dag med så får vi se hur jag mår i morgon när det är fotbollsträning.
 
Tänkte ge receptet på mina saffrans bullar
 

Lussebullar med kesella

 
 
  • 1 paket jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 burk vanilj kesella
  • ½ tsk salt
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 påsar saffran
  • 1 ägg
  • ca 1 dl pärlsocker
  • ca 1 ½ liter vetemjöl
  • ägg till pensling

 * Fyllning

Jag blandar 100-200 g margarin, kanel, socker, vaniljsocker, sirap och river lite madelmassa. Låter de stå framme och brer ur över degen sedan.
  • Smula ner jästen i bakbunken. Smält smöret, häll på mjölken och ljumma degspadet fingervarmt, 37 grader.
  • Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, kesella, salt, socker och saffran som stötts i mortel med lite av sockret 1 tsk ungefär. Rör tills allt löst sig och tillsätt ägg. Arbeta in mjölet till en smidig deg. Sätt den att jäsa övertäckt cirka 60 minuter. Går lättast i en köksmaskin.
  • Forma lussekatter som S eller som runda bullar eller dylikt. Lägg dem på papprad plåt, stick ner russin som dekoration.  Jäs till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i 250 grader 8-10 minuter till gyllenbrun färg. Låt svalna på galler.
 
Tidigare har vi alltid bakat denna till Jul som jag glömt bort, den är ju så god och blev så glad när jag såg den på http://sofieeklund.vimedbarn.se/ blogg. Lånade bilden också så hoppas det var ok =) Tänkte ha denna när Per fyller år istället för tårta. Altså den är så god,
 
 
 
 
 
Du behöver (till kakan):
 
150 g Smör
2 Ägg
3 dl Socker
1 ½ dl Mjölk
4 ½ dl Mjöl
2 ½ tsk Bakpulver
1 pkt Saffran
2 tsk Vaniljsocker
Glasyr:
40 g Smör
2 ½ dl Florsocker
En skvätt vatten
1 Dubbeldaim
Så gör du:
Sätt ugnen på 170 grader (varmluftsugn:150 grader)
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg & socker ljust och pösigt.
Mortla saffran med lite strösocker & blanda sen mjöl, bakpulver, saffran och vaniljsocker,
rör om & rör sedan ner det i äggsmeten
omväxlande med mjölken.
Rör till sist ner det smälta avsvalnande smöret.
Häll smeten i en smord form (eller en form med bakplåtspapper).
Grädda mitt i ugnen i ca 18-20 min eller tills kakan fått fin färg och känns torr.
När kakan svalnat kan du smälta smöret till glasyren, rör sedan ner florsockret
& dutta i lite vatten tills glayser fått en bra konsistens
& bre den sen över kakan.
Slutligen, strö över krossad daim
 

18 November

Tisdag!!
 
Är på uselt humör, vaknade upp yrslig, tur jag hade snälla barn som klädde på sig själva och lyssnade på mig =) Lämna på dagis  och gick sen vidare till jobbet Är väl inte så pigg snorig, ont i halsen och lite fryssen. Men jag ska inte gnälla vissa har de värre =)
 
Snart lunch ska passa på att handla lite på rasten. Om två veckor kommer vi börja kl 8 istället för 7:45 och sedan inte jobba in på lunchen så då måste vi ha 45 min lunch. Ja jag är inte så nöjd med detta beslut lär jag säga. Usch så less på de mesta nu, Inget mer jag kan göra än att tala om vad jag tycker alla har sin åsikt!
 
Hoppas på bättre dag i morgon =) det är bara jag som bestämmer hur dagen ska bli
 

17 September

Måndag!
Helgen tog ju slut snabbt som vanligt, inget att göra åt de
 
I dag så är det jobb som vanligt, fotbollsträning till kvällen.
 
Helgen
 
Fredagen så började vi med att handla hem allt vi behövde i helgen. Vi slog till på tacos som de flesta gör på fredagar =) tacos är gott. Vi gick över till grannarna sedan för att umgås lite, drack lite vin kika på idol. trevligt.
 

Lördag så började jag med en löptur, bästa starten på dagen. Sedan bestämde vi oss för lite bakning. Det blev saffrans bullar, som vi ska ha när Per fyller. Ska baka Lussebullar sedan till första advent =P Vi hälsade ju på mamma och pappa en sväng också. Till kvällen gjorde vi hemma gjord Pizza, Kika på så mycket bättre å bara myste.
 

Söndag.
Lämna tjejerna för dans, jag tog en löptur, sedan hem duscha snabbt, klädde om och så drog vi till rusta för att köpa nya julstrjärnor, sedan biltema för nya lampor till toan. Sedan blev det bio i Gävle, vi såg Blixten och magiska huset 3D, en mycket bra film =) Barnen gillade den och vi vuxna =) Sedan avslytade vi på max.. Ble en pepper jack bacon för mig å Per, barnen fick barn meny med chicken nuggets. Väl hemma slapp i soffan innan läggdags.
 
 

14 November

men yes Fredag!!!
 
bara 2 h kvar av arbetsdagen, då ska det hämtas hem barn från dagis. Per har jobbat natt så vi ska väl se om han har vaknat och se vad vi ska hitta på hela helgen =) Just nu är inget planerat, förutom deras dans på söndag som vanligt. Jag är lite sugen på bio med hela familjen
 
 
Fredags middagen är räddad

Kycklinggratäng med mango chutney

 

8 kycklingfileér

1 pkt bacon

1 purjolök

0,75 dl mango chutney

2 msk kinesisk soja

2 msk kalvfond

6 dl grädde

3 dl creme fraiche

.

Dela varje kycklingfilé och lägg dem i en ugnsfast form med peppar och salt. Laga kycklingen i ugnen i 200 gr i 20-25 min tills den är genomstekt. Dela kycklingen i små bitar och lägg dem i en ny form. Klipp bacon i små bitar. Stek bacon. Skiva purjolök och stek i smör. Blanda bacon och purjolök i stekpannan. Tillsätt mango chutney, soja, fond, grädde och crème fraîche. Låt det koka upp och småputtra i hop i några minuter. Red såsen med lite maizena om du vill ha den lite tjockare. Häll såsen över kycklingen. Värm rätten i ugnen i 225 gr i ca 15 min. Servera med kokt ris och en god sallad.


13 November

Torsdag!!
 
Men snart så är det helg.
 
Vanlig dag med städ, sedan fotbollsträning som börjar rätt tidigt kl 18, hoppas den är bra.
 
I går bakades de lite, jag hade sånt bakhumör och matlagnings humör =) Läste några böcker som handla om julen för barnen. Dessa böcker hade jag och min lillasyster när vi var små så vi lånade dem av mamma och pappa =) Så mysiga och så mycket minnen som kommer upp, barnen somnade tvärt =)
 
Korvstroganoff
Du behöver
1 halv falukorvsring
2 burkar creme fresh
2-3 msk ketschup
1 halv gul lök
salt, peppar
 
Bryn på löken sedan korven som tu skurit i önskad storlek´. Höll över creme fresch, tillsätt ketschup. krydda på med önskad krydda.
 
Fröknäcke
 
Jag köper färdig mix på ica kostar runt 40 kr.
3 msk kokosfett
4 dl vatten
 
Koka upp vatten i en kastrull, ta av kastrullen, ha i kokosfett i kastrullen låt smälta. Häll över vätskan över fröblandningen som läggs i en skål. Rör om det och låt den svälla i 5 min. Ha två plåtar med bakplåtspapper på. Ta ett extra som du trycker ur degen med på plåtarna. Har du varmlufts ugn så ska det vara 150 grader i 45-50 min. Skär i lagoma bitar. Det står på paketet hur du gör med fast det är med olja och rätt grader och minuter med vanlig ugn.
 
Ananas rutor
 

125 g smör, rumsvarmt
2 ½ dl strösocker
3 ägg
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 liten burk krossad ananas, 227 gram
1 ½ dl mjölk

Glasyr
3 dl florsocker
2–3 msk ananasspad
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Häll upp 3 msk spad från ananasburken i ett glas (ska användas till glasyren). Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen och vispa en stund till. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten ihop med mjölken och ananasen. Rör ihop allt till en smet.

2. Häll smeten i en form, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Grädda kakan mitt i ugnen 25–30 min. Låt den svalna i formen.

4. Glasyr: Blanda florsocker och ananasspad till en glasyr och bred ut den på kakan. Strö över kokos och låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

 

12 November

Onsdag!!
 
Ja mitt i veckan, det går frammåt! Idag är det inget vi ska iväg på. skönt då har jag tid att grejja hemma. När barnen somnat så ska jag ut på en löptur.
 
Provar med att lägga upp bilder på klänningarna igen då =)
 
Tjejerna får även ha grå strumpbyxor oxh rosa diadem . Jag vet inte ännu vad jag ska ha till.
 
 
Ellos Kids Svart Spetsklänning
 
 
I går var det ju kryddparty hos Agneta (alpnärings). Mycket gott jag köpte en persilja mix som var så god att blanda med creme fresch å ha som dipp eller till matlagning. Passar bra att ha till sallad och krydda salladen med. Vi fick smaka choklad moussen, men den har jag hemma redan och ätit mycket av så den är jag trött på. Hon gav ett tips att använda citron moussen och strö lite turkisk peppar över gud så gott dé lät och ska testas.Vi fick också en liten potatis med olika röror gjord på kryddorna, taco, kyckling, skagen röra krydda. Agneta hade också bakat en kaka med kolakräm, grädde å bananer på en digistive botten, Mycket gott.

11 November

Tisdag!! En väldigt trött Tisdag, solen skoner upp lite då och då så det hjälper lite mot tröttheten. bara lite. Kom i säng ganska sent för att vara mig, det var för vi hade träning i går så jag hade svårt att varva ner. Började kolla på en film som jag bara lära se klart. Då får man skylla sig själv om man är trött i dag. Jag måste annars lägga mig vid 22 och sova så jag är pigg dagen efter =) Beställde nya julklänningar åt mig och barnen från ellos, de ligger på posten så de ska hämtas ut och testas =) (går ej att lägga upp bilden) I dag blir det kryddparty hos grannen, syster följer med å. Få se om jag tar en löpning efter de. Barnen ska iallafall leka med kompisar i dag. Som i går med, de leker så bra med många så det är kul =)

10 November

Måndag!
 
Konstigt att helgerna går så fort.
 
I kväll börjar inomhusträningarna med fotbollen =) jag ser fram emot det. Innan den så är det väl inte så mycket, de vanliga plock å matlaging förbereda inför dagis i morgon.
 
Helgen i bilder
 
Fredag
Åkte ju till badhallen efter jobb, det är så mysigt. Dusch å hämta Per så åkte vi ner till malmjärn och åt mat hos Farmor å farfar, de bjöds på god kycklinggryta. Åkte hem i Idol pausen. Barnen somna i bilen så vi fick bara bära in dem i sängen.
 

Lördag så fyllde min fina mamma år =). Vi började dagen med god frukost, jag tog en löpning. Åkte ner å handlade lite. Slog in paket till Tindras kompis som hon skulle på kalas hos. Jag och Novis tog en promenad ner till burket, hon satt i vagnen. Hon fick glass och lördagsgodis. Vandra hem igen så var det nästan dags å hämta Tindta på kalaset. Gjorde i ordning oss för mammas fest =) Där bjöds de på goda smörgåstårtor, chessecake med blåbärssmak, en choklad kaka med kokos knäck på, det var snacks, vin och ja typ allt =) Mättaå belåtna så åkte vi hem vid 22 tiden. Barnen var vaken till 23 ungefär =)

 
 
 
Söndag, lite stressigt vi sov länge, de skulle äta frukost innan dansen och klä på sig innan kl 10. V hann =) Jag sprang 5 km medas. Köpte lite farsdags pressenter. Väckte pappan i huset med frukost på sängenn och sitt paket som innehöll lotter =) Han vela inte ha något annat. Ägg mackan smakade fint sa han. Per hade jobbat natt så det passa bra med frukost/lunch. Gjorde i ordning lite så åkte vi till muntebo för att fira min pappa på farsdag. Bjöds på mer smörgåstårta =)  Restan av kvällen var vi hemma å myste. eldade i braskamin så det var 28 grader inne. skönt
 
 

7 November

Fredag!!!
 
Tjoho!!
 
Trevligt med fredag, jobba på en stund till sen hämta hem systrarna Forsberg från dagis och bege oss till badhallen. Sedan är det middag i farmor å farfars stuga vid malmjärn ikväll =)
 
Resten av helgen är planerad så, Tindra ska på kalas hos en kompis, jag och Novis ska fika, sedan blir det födelsedags fest för mamma i muntebo. Söndag vanliga dansen för tjejerna, löpning för mig, fira fars dag =)
 
Kladdkakans dag, jag mitt bästa recept på kladd kaka kommer här, så gott så gott, då längtar man ännu mer till julen.
 
 
Vit choklad, saffrans kladdkaka
 
Du behöver
 
125 g smör
200 g vit choklad (valfri) jag har vit blockchoklad
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl
3 msk vaniljsocker
3 ägg
4 msk sirap
1 påse saffran
 
Börja med att smälta smöret i en kastrull, smält också chokladen i ett vattenbad, blanda alla torra, sedan slåt du ihop chokladen, smöret och alla torra, tillsätt äggen, sirap och saffran. Rör om. Jag hade en rund form. Grädda i ugnen på 175 grader i 15-20 min. Låt den svalna innan servering. Jag har grädde till så varsegod å njut!!
 
 
Sedan harjag ett recept på kladdkake muffins
 

Du behöver!
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 nypa flingsalt
2 msk sirap
 
smält smöret, blandra alla torra och rör i smöret, vispa ägg och socker vitt å fluffigt, rör i det i smeten tillsätt sirap rör om lite. Klicka i muffinsformar Grädda i ugnen på 175 grader i 10-15 min.
Hoppas dom smakar =)

6 November

Torsdag!!
 
I går som sagt hade vi möte med laget och fick lite mer information om kommande året. Jag hoppas att detta ska bli så bra som möjligt nu =) Vi får en ny tränare och kör i gång på måndag med inomhus säsongen. Vi är anmälda Till Bilma cup och gamla arbetarbladet cup så det ska blir jätte roligt. Nya tränaren heter Christel.
 
I dag så är det städdag hemma som vanligt på torsdagar =) jag städar ju mer eller mindre varje dag men torsdagar blir de moppa å damma å allt som hör till, byter sängkläder. Ikväll blir det också en favorit i repris, Bacon sås & spagetti.
 
Hitta två nya recept jag ska baka =) Tur per fyller år snart
 

Ananaskaka med glasyr & kokos

16–20 bitar

125 g smör, rumsvarmt
2 ½ dl strösocker
3 ägg
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 liten burk krossad ananas, 227 gram
1 ½ dl mjölk

Glasyr
3 dl florsocker
2–3 msk ananasspad
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Häll upp 3 msk spad från ananasburken i ett glas (ska användas till glasyren). Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen och vispa en stund till. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten ihop med mjölken och ananasen. Rör ihop allt till en smet.

2. Häll smeten i en form, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Grädda kakan mitt i ugnen 25–30 min. Låt den svalna i formen.

4. Glasyr: Blanda florsocker och ananasspad till en glasyr och bred ut den på kakan. Strö över kokos och låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

Från tidningen hembakat

ananasrutor7

 

Snabb äppelkaka

8–10 bitar

Äppelkaka med en snabbgjord kaksmet som kan röras ihop direkt i kastrullen som smöret smälts i.

ca 4 äpplen
1–2 msk strösocker
1–2 tsk kanel

Smet
125 g smör
1 ½ dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
3 ägg

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta äpplena. Lägg dem i en smord form, ca 18 x 25 cm. Strö över socker och kanel.

2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner sockret och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

3. Ringla smeten över äpplena.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna och pudra över florsocker. Servera gärna kakan med vaniljsås eller vispad grädde.

 

appelkaka4

 

Snickerskaka

Ca 12 bitar

Ljuvlig kladdig chokladkaka med salt och sött i en ljuvlig kombination.

200 g smör
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ¼ dl kakao
4 ägg
3 dl vetemjöl
150–200 g godiskolor av valfri sort

Garnering
2 dl jordnötter
200 g mjölkchoklad, smält

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, vaniljsocker, kakao, ägg och vetemjöl. Rör ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en form, ca 25 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Skär godiskolorna i bitar.

4. Strö kolorna över smeten.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–32 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan kallna i formen.

6. Blanda jordnötterna och den smälta chokladen. Rör bara om precis så att det blandas.

7. Bred ut chokladen på kakan och låt den stelna. Skär sedan kakan i rutor. Servera gärna med lättvispad grädde.

snickerskaka8

 

 

 


5 November

Onsdag!!
 
Har inte så mycket att komma med idag. Ska möta upp syster efter jobbet så ska vi ordna pressent till mamma som fyller år på lördag =) Sedan är det väl de vanliga, mat, löpning. Ska också på möte igen med fotbollslaget, få se vad det blir sagt =)
 
Fläsk & löksås är ju de godasta som finns, enkelt koka potatis, stek lök gör en vid redning och stek fläsk. Tar stekspa från fläsket och häller i såsen =)
 

Uppdatering kring löpning, tror jag aldrig sprungit så mycket i mitt liv som jag gör nu =) En härlig lätt känsla oftast och kan springa hur långt som hellst känns det som i bland. Oftast blir det 8 km. Ibland 1 mil eller lite mer, 6 km blir det en del också. Det är för att jag har olika favorit slingor, men inte alltid det känns lätt i bland blir det tunga ben.
 
 

4 November

Tisdag!!
 
Dagen löper på som bara den, vi har mycket att göra nu innan julledigheten.
 
Barnen har varit på spökfest på dagis i dag en stund, Hoppas Per gjorde dom nöjda med sminket å kläderna =) 
Få se vad vi ska göra när jag kommer hem.
 
Glömde bort detta recept som ni skulle få
 
Silvia kaka och choklad kakor!!
 
Silvia kaka
Du behöver
4 ägg
3,5 dl socker,
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 dl varmt vatten
 
Kräm
150g smör
2 äggulor,
1,5 dl socker
2 msk vaniljsocker
1,5 dl kokos.
 
Börja med att vispa ägg och socker fluffigt, rör i bakpulver och mjöl. Rör sist i vattnet. Häll i långpanna på 175 grader tills de fått färg.
2. Smält smöret i en kastrull, rör ner socker och vaniljsocker. Ta bort från värmen och rör ner äggulorna. Rör sist i kokos. Låt både krämen och kakan svalna.
 
Choklad kakor
 
Du behöver
 
220 g smör
4 msk sirap
5 dl vetemjöl
2 dl socker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
5 msk kakao 
 
ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop socker och rumstempererat smör Och sirap. Blanda de torra och tillsätt dem i smeten. Arbeta ihop degen. Dela på två och rulla ut dem på plåt och tryck till med fingrarna. Grädda ca 8-11 min på en klädd plåt.
 
lätt å gott
 
 

3 November

Måndag!
 
Ja det är månadag i Nove,ber månad, nu är det inte långt kvar till jul, det går ju så fort allting, 1 advent är ju om 27 dagar. =) ja jag älskar julen
 
Jobbas som vanligt, barnrn är ledig och är hemma med pappa Per. När jag kommer hem så är det inte så mycket som händer, de ända jag har planerat  idag är möte med spelarrådet med fler angående vem som ska bli våran tränare. Tänkte att jag tar en löptur ner och runt hofors lite innan.
 
Helgen har varit mycket händelserik å rolig
 
Fredagen, Halloween så var det bus eller godis för tjejerna, de var först ner å skrämmde mormor och Tindra gick till några hus där i muntebo och sa bus eller godis. Sedan fortsatte dom hemma så kom Ida och Anton med föräldrar och skulle gå med tjejerna men Novelia vågande inte så hon var hemma med oss vuxna.. Sedan var det taco/kväll med syster och familj. Väldigt trevlig. tindra gick en sväng till med kusin Jonna och en kompis till henne.

Mycket godis som sagt.
 
Lördag-  vakna upp vid 09 tiden, barnen fick frukost och jag tog en löptur, sedan så mötte vi upp Stephanie med barnens kusiner och åkte till stallet. Vi borsta och mockade och provsatt på Remi =) Det regnade/snöade ute och var is kallt så vi hoppade över ridningen. Jag och Stephanie ska rida ut i skogen någon dag =) Barnen tyckte det var roligt iallafall. Hemma Tinades vi upp framför brasan och varmdusch. Barnen lekte lite med grann barnen, jag tog en tur ner till kyrkågården och tände ett ljus.kvällen fortsatte hemma med middag och så mycket bättre på tv.
 

 
Söndag.- Fixade i ordning för tjejernas dans, medans de dansa så sprang jag två varv runt slingan, hämta hem tjejerna så väl hemma kom Anton å Justin så de käka korv å busade ett tag. Sedan var det dags att fylla på med fransar, blev 15 mm denna gång och jag var super nöjd =) som vanligt,. kvällen avslutades i soffan och spela bingolotto.
 

RSS 2.0