17 Mars
Kaka:
4 ägg
4 1/2 dl socker
4 1/2 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 1/2 dl kokande vatten
Vaniljfyllning:
1 1/2 dl mjölk
180 g smör
6 msk vanilinsocker
Vispa ägg och socker riktigt fluffigt. Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i smeten. Blanda i vattnet och vispa till en slät smet. Smöra och bröa en form och häll ner smeten. In i ugnen 200 C ca 25-40 min beroende på ugn (kan variera mkt på just denna kaka, så testa med sticka).
Koka under tiden vaniljkrämen. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Sjud ett par minuter och ställ åt sidan så den svalnar och tjocknar något.
Låt kakan svalna en stund och dela den sedan på mitten. Lyft locket, slå på vaniljkrämen och lägg på igen. Sikta över rikligt med florsocker och servera med vispad grädde.
(http://www.matplatsen.net/2015/03/17/mjuka-kakor-vaniljkaka/#comments)
Kladdkakan med kolakräm på
Ingredienser
- 100 g Smör
- 2 1⁄2 dl strösocker
- 2 st ägg
- 1 dl vetemjöl
- 3 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
Granering
1 burk karameliserad mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. Låt kakan kallna. Pudra över florsocker. Servera med grädde eller glass och frukt.