4 Juni
Ca 14 st
150 g smör, rumsvarmt
2 msk strösocker
1/2 dl vispgrädde
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
Garnering
mjölk
pärlsocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker till en mjuk och luftig smet.
2. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en smidig smet.
3. Dela degen i 14 bitar. Rulla varje bit till smala längder, 20–22 cm långa.
4. Forma dem till kringlor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Pensla kringlorna med mjölk och strö över pärlsocker.
6. Grädda dem mitt i ugnen i 10–14 min – de ska få lite färg.
7. Låt kakorna svalna på plåten innan du låter dem kallna helt på ett galler.
Schweizernötssnittar
Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram mjölkchoklad med valfri-smak ( Jag valde schweizernöt)
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen . Dela på två och rulla ut till länger. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler. Psssstt… blir det några kakor över går de även att frysa in.
Äter du kakorna ljumna är de sega och chokladiga – men väntar du till de svalnat lite blir de mer knäckiga- goda vilket som.