16 December
Cornflakesgodis med choklad
Det här behöver du : 50 gram smör 125 gram mörk choklad 3 msk ljus sirap 6 dl cornflakes ½ dl kokosflingor
GÖR SÅHÄR : Smält smör, choklad och sirap i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner cornflakes och kokos. Klicka ut i formar, låt stelna.
Rosa snöbollar
Det här behöver du : 200 gram vit choklad 2½ dl koksflingor 1½ msk pressad citronsaft
Rulla i : 1 dl kokosflingor Röd karamell/hushållsfärg
GÖR SÅHÄR : Bryt ner chokladen i en porslinsskål, tillsätt kokos och citronsaft. Smält över vattenbad eller i micron. Rör ihop allt sammans och forma till bollar som du rullar i kokos.
Här har jag färgat kokosen med vanlig hushållsfärg. Häll kokosflingorna i en påse och droppa ner lite hushållsfärg, fyll påsen med luft och förslut sen är det bara att skaka om så har du färgade kokosflingor!
Maraboufudge
Det här behöver du : 3 dl vispgrädde 3 dl strösocker 1 dl ljus sirap 50 gram smör 2 msk flytande honung 100 gram marabou mjölkchoklad
GÖR SÅHÄR : Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt stå på medelvärme tills kolan kokat till 120 grader. Använd en stektermometer som du låter ligga i kastrullen. När termometern visar 120 grader, dra kastrullen från plattan och rör ner smör & honung. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen 2 minuter. Stäng av plattan och tag kastrullen åt sidan. Bryt ner chokladen och rör om tills den smält helt. Häll upp fudgen i en form ca 15*25 cm om du vill ha en högre fudge. Klä formen med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur. Täck sedan formen och låt stå i kylskåp över natten. Skär upp i bitar.
Knäck
ca 40 st Det här behöver du : 1 dl strösocker 1 dl vispgrädde 1 dl ljus sirap 1/4 dl finhackad sötmandel
GÖR SÅHÄR : Blanda socker, grädde & sirap i en tjockbottnad kastrull. (Recepetet är enkelt att komma ihåg, 1+1+1) Låt koka upp, rör om med träslev så allt blandar sig. Låt sedan knäcken småkoka på låg värme (2:an på plattan) utan att röra om! Efter ca 10-15 min, gör ett kulprov. Fyll ett glas med kallt vatten, ta en tesked av knäcksmeten och slå i vattenglaset! Ta upp knäcken från botten! Kan du forma smeten till en kula är knäcken färdig, om inte koka en stund till och gör om kulprovet. Tillsätt sedan mandeln i smeten och ta bort från spisen! Häll upp i knäckformar! Låt stelna i kylskåpet på en bricka! Med detta receptet behövs det ej så lång koktid eftersom mängden inte är så stor som i de flesta vanliga recept!