14 April
Kolamums med kokos
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 dl farinsocker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl mjölk
150 g smör, smält
4 dl vetemjöl
Kolaglasyr
125 g smör
1 ½ dl strösocker
¾ dl vispgrädde
¾ dl ljus sirap
1 tsk kakao
Garnering
riven kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda bakpulver, farinsocker, kakao och vaniljsocker. Rör ner det i äggsmeten ihop med mjölk, smör och vetemjöl. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 x 35 cm.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min.
4. Kolaglasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt det koka upp under omrörning. Sjud blandningen på svag värme i 18–20 min.
5. Bred ut kolaglasyren på kakan och strö över kokos. Låt kolan stelna lite innan du skär kakan i bitar.
Philadelphiabullar med kanel
Fyllning
75 g smör, rumsvarmt
100 g Philadelphiaost
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk kanel
Deg
25 g jäst
3 dl mjölk, ljummen
75 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
1 nypa salt
7–8 dl vetemjöl
Garnering
ägg
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna i en skål. Klicka ut ca 40 lika stora högar på en tallrik eller skärbräda. Ställ den i frysen i 1–2 timmar så att bitarna blir frysta.
2. Deg: Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, strösocker, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en lite kladdig deg. Strö lite mjöl över ytan och låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
3. Tryck ut degen med mjölade händer i en långpanna, ca 29 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Tryck ca 40 hål i degen med pekfingret.
5. Tryck ner en bit fryst smörfyllning i varje hål.
6. Pensla degen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
7. Grädda bullen mitt i ugnen i 20–25 min. Låt den svalna i formen. Skär bullen i rutor med en vass kniv.
Ananaskärleksmums
5–6 ananasringar i konservburk (spar spadet i ett glas)
3 ägg
2 ¾ dl strösocker
1 tsk kardemummakärnor, mortlade (kan bytas mot ½ tsk malen kardemumma)
1 tsk vaniljsocker
2 ½ tsk bakpulver
100 g smör, smält
4 ½ dl vetemjöl
1 dl filmjölk
1 dl ananasspad
Glasyr
1 msk vaniljsocker
4 dl florsocker
40 g smör, smält
4–5 tsk ananasspad
riven kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll av ananasspadet i ett glas (används till glasyren). Skär ananasringarna i mindre bitar.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda kardemumma, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner smör, mjölblandningen, filmjölken, ananasspadet och ananasbitarna i smeten.
3. Häll smeten i en smord och bröad form, 21 x 31 cm i diameter.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna i formen.
5. Glasyr: Rör ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden ananasspad så att konsistensen blir lagom bredbar.
6. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i bitar med en vass kniv. Jämna gärna till ytterkanterna.