24 September
Daim- & kolapaj (http://tidningenhembakat.se/)
3 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
½ dl florsocker
1 äggula
Kolafyllning
75 g smör, smält
1 ½ dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ev. 3/4 dl vispgrädde (gör kolan krämigare)
Kolafyllningen kan dubblas om man vill ha ett tjockt lager med kola! Öka gräddningstiden i ugnen några minuter i så fall!
Garnering
2 pkt dubbel Daim, grovhackade
Till servering
3 dl vispgrädde
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.
2. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter.
3. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).
4. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det puttra i ca 1 min. Om du tillsätter vispgrädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare).
6. Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. Servera den med en klick vispad grädde eller glass.
Två bröd av en deg
1 plåt och 1 limpa
50 g jäst
4 dl mjölk
3 dl vatten
2 tsk salt
¾ dl ljus sirap
3 dl havregryn
17–18 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap och havregryn. Rör om och låt blandningen stå i några minuter. Tillsätt rågsikten, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Tryck eller kavla ut 2/3 av degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär degen i ett rutmönster, 5 x 4. Strö lite mjöl över degen och nagga den med en gaffel. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
3. Forma resten av degen (1/3) till en limpa och lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Snitta ytan på limpan med en vass kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Grädda långpannerutorna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 30–35 min. Sänk värmen till 180 grader direkt när du sätter in den i ugnen. Låt den svalna i formen.