24 September

Daim- & kolapaj (http://tidningenhembakat.se/)
3 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
½ dl florsocker
1 äggula
Kolafyllning
75 g smör, smält
1 ½ dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ev. 3/4 dl vispgrädde (gör kolan krämigare)
Kolafyllningen kan dubblas om man vill ha ett tjockt lager med kola! Öka gräddningstiden i ugnen några minuter i så fall!
Garnering
2 pkt dubbel Daim, grovhackade
Till servering
3 dl vispgrädde
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.
2. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter.
3. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).
4. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det puttra i ca 1 min. Om du tillsätter vispgrädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare).
6. Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. Servera den med en klick vispad grädde eller glass.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.
2. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter.
3. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).
4. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det puttra i ca 1 min. Om du tillsätter vispgrädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare).
6. Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering. Servera den gärna med en klick vispad grädde.

Två bröd av en deg
1 plåt och 1 limpa
50 g jäst
4 dl mjölk
3 dl vatten
2 tsk salt
¾ dl ljus sirap
3 dl havregryn
17–18 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap och havregryn. Rör om och låt blandningen stå i några minuter. Tillsätt rågsikten, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Tryck eller kavla ut 2/3 av degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär degen i ett rutmönster, 5 x 4. Strö lite mjöl över degen och nagga den med en gaffel. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
3. Forma resten av degen (1/3) till en limpa och lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Snitta ytan på limpan med en vass kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Grädda långpannerutorna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 30–35 min. Sänk värmen till 180 grader direkt när du sätter in den i ugnen. Låt den svalna i formen.