6 November
Ananaskaka med glasyr & kokos
16–20 bitar
125 g smör, rumsvarmt
2 ½ dl strösocker
3 ägg
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 liten burk krossad ananas, 227 gram
1 ½ dl mjölk
Glasyr
3 dl florsocker
2–3 msk ananasspad
kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Häll upp 3 msk spad från ananasburken i ett glas (ska användas till glasyren). Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen och vispa en stund till. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten ihop med mjölken och ananasen. Rör ihop allt till en smet.
2. Häll smeten i en form, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda kakan mitt i ugnen 25–30 min. Låt den svalna i formen.
4. Glasyr: Blanda florsocker och ananasspad till en glasyr och bred ut den på kakan. Strö över kokos och låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.
Från tidningen hembakat
Snabb äppelkaka
8–10 bitar
Äppelkaka med en snabbgjord kaksmet som kan röras ihop direkt i kastrullen som smöret smälts i.
ca 4 äpplen
1–2 msk strösocker
1–2 tsk kanel
Smet
125 g smör
1 ½ dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
3 ägg
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta äpplena. Lägg dem i en smord form, ca 18 x 25 cm. Strö över socker och kanel.
2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner sockret och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
3. Ringla smeten över äpplena.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna och pudra över florsocker. Servera gärna kakan med vaniljsås eller vispad grädde.
Snickerskaka
Ca 12 bitar
Ljuvlig kladdig chokladkaka med salt och sött i en ljuvlig kombination.
200 g smör
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ¼ dl kakao
4 ägg
3 dl vetemjöl
150–200 g godiskolor av valfri sort
Garnering
2 dl jordnötter
200 g mjölkchoklad, smält
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, vaniljsocker, kakao, ägg och vetemjöl. Rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en form, ca 25 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Skär godiskolorna i bitar.
4. Strö kolorna över smeten.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–32 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan kallna i formen.
6. Blanda jordnötterna och den smälta chokladen. Rör bara om precis så att det blandas.
7. Bred ut chokladen på kakan och låt den stelna. Skär sedan kakan i rutor. Servera gärna med lättvispad grädde.