24 September

Tisdag!
Grått, segt, trött och inga planer för dagen riktigt
 
I går så hämta jag barn på dagis sen åt vi bara mellis så var det dags för dans för tjejerna igen =) vi hämta Filippa och åkte ner. Jag tog ett varv runt hammardammen medans och handlade lite. Per gjorde klar middagen så vi behövde bara sätta oss ner och käka när vi kom hem =) Jag drog på fotbollsträning, endast 6 stycken så det var ingen speciell träning.
 
I dag efter jobbet ska jag ner till muntebo och leverera new body och hälsa på lite =)  Eventuellt förbi mormor med rabarber också får se. Pankaka planerad i kväll och jag ska ut på en kvällsjogg när barnen somnat.
 
Kan ju dela med mig lite recept  finns ju så mycket äpplen nu och varför inte ta nytta av dem.
 
 
 

Saftig Äppelkaka

 

 

cix tis, 2010-05-04 11:47

En riktigt härlig, saftig äppelkaka som smakar som bäst när den fortfarande är lite ljummen, serverad med massor av vaniljsås...

Receptet ger

1
st
kaka

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 125 gram smör
  • 3 st ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 2 st äpplen

Rubrik

  • Topping

Ingrediens

  • 1 msk strösocker
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk smält smör
  • 1 msk kanel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca. 24 cm i diameter.

  2. Skala, kärna ur och skär äpplena i skivor.

  3. Smält smöret och låt det svalna.

  4. Vispa ägg och socker pösigt.

    Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner i smeten.

    Rör till sist ner den smälta smöret.

  5. Häll smeten i formen och rada sedan ut äppelskivorna i formen.

    Strö över strösocker, farinsocker, kanel och ringla till sist det smälta smöret över äppelskivorna.

  6. Grädda ca. 40 minuter i 175 grader.

     

     

    Meny-0602-appelkaka-m-vanil

                  12 portioner           

    Ingredienser

    Till 12 bitar behövs: 2 ägg 1 1/2 dl strösocker 1 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 1 1/2 dl vetemjöl 150 g kesella lätt 2–3 äpplen ½–1 tsk kanel 2 tsk (rå)socker Servera med: vaniljvisp

    Äppelkaka med vaniljvisp, 4.9 out of 5 based on 9 ratings

    Gör så här

    Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda bakpulvret och vaniljsockret med vetemjölet och rör ner tillsammans med kesellan. Häll smeten i en lättsmord form med löstagbar kant. Stick ner klyftade äpplen i ett vackert mönster. Strö över kanel och (rå)socker. Grädda i 175–200° ca 30 min. Servera med en liten klick vaniljvisp.

    Smördegsknyte med äpple

     

                    De här knytena är verkligen lättgjorda, tack vare den färdiga smördegen. Servera knytena ljumma tillsammans med glass elle vaniljsås.                     

    2stdjupfrysta smördegsplattor 2ststora äpplen 3/4dlcrème fraiche 3/4dlmörkt muscovadosocker 1stägg Till servering: glass eller vaniljsås

     

                    Gör så här

                                1.                                 Sätt ugnen på 225°. Tina smördegsplattorna. Skär dem mitt itu. Kavla ut dem till kvadrater, ca 15 x 15 cm.

                                2.                                 Skala och skär äpplena i tärningar. Blanda med crème fraiche och socker. Fördela fyllningen på smördegsplattorna. Vik ihop kanterna mot mitten så att det blir ett knyte. Tryck ihop hörnen med tumme och pekfinger.

                                3.                                 Lägg knytena på ett bakplåtspapper på en plåt. Pensla med uppvispat ägg. Grädda äppelknytena ca 15 minuter tills de fått färg.

     


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0