24 September
Saftig Äppelkaka
En riktigt härlig, saftig äppelkaka som smakar som bäst när den fortfarande är lite ljummen, serverad med massor av vaniljsås...
Receptet ger
Ingredienser & Gör så här
Ingrediens
- 125 gram smör
- 3 st ägg
- 2,5 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk Dr. Oetker bakpulver
- 2 st äpplen
Rubrik
-
Topping
Ingrediens
- 1 msk strösocker
- 1 msk farinsocker
- 1 msk smält smör
- 1 msk kanel
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca. 24 cm i diameter.
-
Skala, kärna ur och skär äpplena i skivor.
-
Smält smöret och låt det svalna.
-
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner i smeten.
Rör till sist ner den smälta smöret.
-
Häll smeten i formen och rada sedan ut äppelskivorna i formen.
Strö över strösocker, farinsocker, kanel och ringla till sist det smälta smöret över äppelskivorna.
-
Grädda ca. 40 minuter i 175 grader.
12 portionerIngredienser
Till 12 bitar behövs: 2 ägg 1 1/2 dl strösocker 1 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 1 1/2 dl vetemjöl 150 g kesella lätt 2–3 äpplen ½–1 tsk kanel 2 tsk (rå)socker Servera med: vaniljvisp
Äppelkaka med vaniljvisp,Gör så här
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda bakpulvret och vaniljsockret med vetemjölet och rör ner tillsammans med kesellan. Häll smeten i en lättsmord form med löstagbar kant. Stick ner klyftade äpplen i ett vackert mönster. Strö över kanel och (rå)socker. Grädda i 175–200° ca 30 min. Servera med en liten klick vaniljvisp.
Smördegsknyte med äpple
De här knytena är verkligen lättgjorda, tack vare den färdiga smördegen. Servera knytena ljumma tillsammans med glass elle vaniljsås.
2stdjupfrysta smördegsplattor 2ststora äpplen 3/4dlcrème fraiche 3/4dlmörkt muscovadosocker 1stägg Till servering: glass eller vaniljsås
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°. Tina smördegsplattorna. Skär dem mitt itu. Kavla ut dem till kvadrater, ca 15 x 15 cm.
2. Skala och skär äpplena i tärningar. Blanda med crème fraiche och socker. Fördela fyllningen på smördegsplattorna. Vik ihop kanterna mot mitten så att det blir ett knyte. Tryck ihop hörnen med tumme och pekfinger.
3. Lägg knytena på ett bakplåtspapper på en plåt. Pensla med uppvispat ägg. Grädda äppelknytena ca 15 minuter tills de fått färg.