18 December

Onsdag!
I dag är Per ledig på dagen, men han ska ut natt så han och tjejerna passa på att åka till Uppsala för att köpa nya sportstolar till bilen. de skulle också äta på mc donalds. Mums avis så klart. Hoppas de hinner hem i tid och kan hämta mig.  Kvällen så blir det  fotbollsträning. =)
 
 
mera julgodis
Varning för många goda recept =)
 

20131217-104843.jpg

Chokladkola med flingsalt (http://www.femme.se/niiinis/)

RECEPT:

100 gsmör 2 dl vispgrädde 3 dl socker 0.5 dl kakao 3 msk honung 1 dl sirap 1 tsk vaniljsocker flingsalt

Gör såhär: Blanda smör, grädde, socker, kakao, honung och sirap i en kastrull. Koka försiktigt under omrörning i ca 35 min tills massan klarar kulprovet. Tillsätt vaniljsockret mot slutet. Häll i smeten i en form med bakplåtspapper. Strö över flingsalt. Låt stelna. Slå in i bakplåtspapper.

 

Tomte luvor (http://www.femme.se/bakverkochfikastunder/)

Börja med kladdkakan

225 g smör

4 dl socker

3 ägg

2 dl mjöl

6 msk kakao

 

Smält smöret. Rör ihop ägg, socker, mjöl och kakao. Rör ner det smälta smöret i omgångar till en jämn smet. Smöra en form på 24 cm. Häll i smeten och grädda i 175 gr i 30 minuter. Låt kallna i kylskåp.

Skär ut små bottnar av kladdkakan. Vispa grädde (gärna med lite marsanpulver för stadga) Spritsa med en rund stor tyll luvans kant. Placera en jordgubbe på grädden och avsluta med att spritsa en liten boll på ”mössan”.

 

300 g vit choklad 1 1/2 dl polka karameller skalet av en halv lime 2 msk kokos

Smält chokladen. Blanda polka, limeskal och kokos och rör ner i chokladen. Bred ut tunt på ett bakplåtspapper. Låt stelna i kyl i en halvtimme. Bryt till bitar. Kan nu frysas!

Polkabröck (http://www.femme.se/bakverkochfikastunder/2010/12/02/polkabrack/)

 

 

 

 

300 g vit choklad 1 1/2 dl polka karameller skalet av en halv lime 2 msk kokos

Smält chokladen. Blanda polka, limeskal och kokos och rör ner i chokladen. Bred ut tunt på ett bakplåtspapper. Låt stelna i kyl i en halvtimme. Bryt till bitar. Kan nu frysas!

 

 

Marabou fudge (http://www.femme.se/ljuvligmat/)

 

MARABOUFUDGE:

 

3,5 dl vispgrädde

 

3 dl strösocker

 

1,5 dl ljus sirap

 

50 gram smör

 

1 msk flytande honung

 

200 gram mjölkchoklad

 

Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan koka på medelvärme tills kolan har en temperatur på 120 grader. Rör om då och då så att det inte bränns. Dra kastrullen från plattan (vid 120 grader) och rör ner honung och smör. Låt blandningen få ett snabbt uppkok och dra sedan från plattan igen.

 

 

Hacka chokladen och rör ner den i smeten, rör tills du har en slät och fin smet. Klä en form (ca 15*20 cm) med bakplåtspapper och häll upp fudgen. Låt svalna (gärna i kylen över natten) och skär sedan i lagom stora bitar.

Mintiga  mariannetryfflar (http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/category/julgodis-2/)

 

 

Det här behöver du till mariannetryfflarna  : knappt : 1/2 dl vispgrädde 100 gram mjölkchoklad 15 stycken marianne-karameller

Garnering : florsocker

Så här gör du denna tryffel : Mixa mariannekaramellerna i en matberedare. Mät upp en knapp halv dl grädde i en kastrull och koka upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör om tills du fått en blank smet. Rör ner mariannekrosset och blanda ordentligt. Ställ sedan svalt i några timmar , gärna över natten. Och rulla sedan lagom stora tryffelbitar som du doppar i florsocker.

Klart att servera.

Snickerstoppar doppade i choklad (http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/category/julgodis-2/page/5/)

 

 

Det här behöver du :

 

350 gram jordnötssmör 1 dl sirap 1 dl strösocker 1 msk vaniljsocker 1 dl kokos cirka : 10- 12 dl cornflakes ( eller tills smeten blir stum och formbar )

Garnering : 200 gram mjölkchoklad

Gör så här : Värm upp en kastrull med sirap och socker, det ska inte koka. Rör ner vaniljpulver, jordnötssmör och kokos-  krossa sedan ner cornflaksen- antingen för hand eller med en gaffel. Rör tills du får en lagom stum, men formbar smet. Ställ kallt medan du smälter chokladen över vattenbad.  Forma jordnötssmeten till toppar, Och doppa sedan foten på dem och låt svalna på ett bakplåtspapper.Klara att servera.

 

Lakrits knäck (http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/category/julgodis-2/page/2/)

 

Det här behöver du till 60 st knäck :2 dl vispgrädde 2 dl socker 2 dl ljus sirap 2 msk smör

15- 20 st turkisk peppar  karameller

Gör så här :

Häll grädde, socker, sirap i en stor tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka under lock till smeten klarar kulprovet eller tills temperaturern äe cirka 123-125 grader. Rör om under tiden, lite då och då. Under tiden det kokar krossar du karamellerna antingen med en mortel eller en hammare ( låt då karamellerna ligga kvar i påsen) När knäcken nått rätt temperatur så ta bort kastrullen från värmen, rör ner smör och strö i karamellkrosset. Häll genast upp i knäckformar, och ställ svalt.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0