8 April
Kanelbullekladdkaka
10–12 bitar
150 g smör
2 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
½ krm salt
2 ½ dl vetemjöl
Garnering
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet.
2. Häll smeten i en springform, 22–23 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över pärlsocker.
3. Grädda kakan mitt i ugnen 15–20 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Känn med en provsticka. Låt kakan svalna i formen. Servera gärna med vispad grädde.
Morotstekakor
Ca 20 st
Mjuka tekakor som blir extra saftiga med rivna morötter i degen.
ca 100 g morötter, rivna
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 dl havregryn
75 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
1 ägg
12–14 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Skala och riv morötterna. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölk och havregryn. Rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i ca 5 min så att havregrynen blöts upp. Tillsätt smör, salt, ägg, morötter och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter, med en kakform eller ett glas.
3. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Stora Hallongrottor
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
3,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl marsanpulver
.
Tryck ihop alla ingredienser till en deg. Dela i ca 12 bitar. Rulla till en boll. Placera varje ”boll” i muffinsformar. Tryck ett hål i mitten på varje kaka. Fyll med hallonsylt. Grädda i 225 gr i ca 8-10 min.