Solen skoner i dag med =) nu blir vi bortskämda.
Började lite smått i går med att stryka och hänga upp jul hissgardinerna i vardagsrummet, det är dem som tar längst tid för de ska skrivas ner gardin stänger och göra rent i fönstren osv..
Ska köpa lite minigranar att ha i julkrukorna i fönstret, tänkte fixa de i dag. På fredag kommer alla stjärnorna upp i fönstern i hela huset. Vi passar på då när jag slutar tidigt så vi inte behöver stressa å hålla på lördag. Då äre fint på söndag när det är första advent och då ska de bakas =)
Det här behöver du för att koka lakritskola :
1 1/2 dl med turkisk peppar karameller
3 dl med mörkt muscovadosocker
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
50 gram smör
Bra att ha : kökstermometer
Gör din saltlakritskola så här :
Lägg karamellerna i en påse och hamra dem till karamellpulver med kavel eller hammare. Spara ciran 1/2 dl till att toppa kolan med.
Smör,socker,grädde och sirap häller du upp i en tjockbottnad kastrull, låt koka upp till 120-122 grader eller tills kolan klarar av kulprovet. Dvs. att om du häller ner en tsk av den kokande kolan i ett glas med iskallt vatten och du kan rulla smeten till en kula, så är kolan klar.ta bort från plattan och rör ner 1 dl av lakrispulvret tills allt smälter samman. Häll lakritssmeten upp i en bakplåtspapperskläddform ( cirka 15*30 ) . Strö över resterande lakritspilver ( eller så mkt du vill ) och låt kolan svalna innan du skär upp den i lagom stora portionsbitar. En godare julkola får du leta efter.
Det här behöver du till din nutellafudge :
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
2 dl nutella
Gör din nutellafudge så här:
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120-122 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ” . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den nutellan i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Känner du att smeten blir gryning – sätt på lite värme på plattan igen och rör tills den blivit blank. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*20 cm.
Skär upp i lagom stora bitar när fudgen svalnat. Försvinnande goda.
Det här behöver du till 60 st knäck :
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 msk smör
15- 20 st turkisk peppar karameller
Gör så här :
Häll grädde, socker, sirap i en stor tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka under lock till smeten klarar kulprovet eller tills temperaturern äe cirka 123-125 grader. Rör om under tiden, lite då och då. Under tiden det kokar krossar du karamellerna antingen med en mortel eller en hammare ( låt då karamellerna ligga kvar i påsen)
När knäcken nått rätt temperatur så ta bort kastrullen från värmen, rör ner smör och strö i karamellkrosset.
Häll genast upp i knäckformar, och ställ svalt.
Schweizernötsfudge
Du behöver :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram mjölkchoklad te.x schweizernöt
Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ” . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25 cm.
Saffrans kola med kokos
Ca 40 bitar
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ dl riven kokos
½ g saffran, 1 pkt
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda grädde, smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör om. Fortsätt att koka tills smeten är 120–125 grader. Använd en stektermometer eller gör kulprov.
2. Rosta kokosen lätt i en varm stekpanna. Blanda ner kokos tillsammans med saffran
i smeten.
3. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 20 x 30 cm. Låt den stelna något innan du skär den i bitar.