17 September
Det här behöver du till 25-30 bullar :
50 gram jäst ( för söta degar )
150 gram smör 1/2 msk malen kardemumma 5 dl standardmjölk 1 kryddmått salt 1 dl strösocker 1 ägg 1 tsk bakpulver 11-13 dl vetemjöl
Smält smör Socker
MarsanKräm ( Vanlig som blandas med mjölk går jättebra)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Värm upp mjölk och smör, kardemumma, socker och salt till fingervarmt ca 37 grader. Blanda ihop lite smörvätska med jästen, lite i taget, tills den löst upp sig. Rör ihop bakpulver med ett par deciliter mjöl och rör ner i degvätskan.
Fortsätt sedan att rör ner resten av mjölet, spar eventuellt lite tills du bakar ut. Degen ska inte bli för hård,minska då hellre på mjölet. Så att inte bullarna blir för hårda och torra sedan när de har gräddats. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40- 50 minuter. Baka sedan ut den, arbeta den smidig och dela den i ca 25 stycken delar. Rulla ut och lägg varje bulle på en plåt med bakplåtspapper. Tryck sedan en grop i varje bulle med mjölad tumme och fyll i med vaniljkräm. Låt dessa bullar jäsa ytterligare i 40 minuter. Vispa ett ägg för hand, och pensla bullarna innan gräddningen. Ställ ugnen på 225 grader. Och grädda dem sedan i mitten på ugnen i 5- 8 minuter. Eller tills de har fått fin färg. Smält smör i och häll upp socker i en annan skål. Pensla de varma bullarna med smöret och doppa gensat i strösockret. Låt bullarna svalna på galler.
Vilka söta tjejer! :)