27 Augusti

Tisdag!

 
Gillar ju inte tisdagar men måste försöka att göra denna till en bra tisdag, ser lovande ut =) gått bra på jobbet nu på förmiddagen och tiden går. Ätit god frukost och ska ta mig ut på en promenad som vanligt vid den här tiden. Känner ac ryggen lite efter att ha tagit hand om ved i går eftermiddag/kväll =P pjuu vi fick bort en hel del.
Forsätter i dag med ett tag innan samling för match borta mot huge.
 
 
 

Sockerbullar med vaniljfyllning

LISA BJÖRNER
25 bullar
Vetedeg
  • 5 dl kall mjölk
  • 75 g jäst
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 msk stötta kardemummakärnor
  • 200 g mjukt smör
  • 2 liter vetemjöl
  • Garnering:
  • smör till pensling, cirka 25 g
  • strösocker till garnering
Vaniljkräm
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 1 vaniljstång
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 6 äggulor
  • 50 g maizena majsstärkelse
  • 50 g mjukt smör
  1. Börja med vaniljkrämen så den hinner svalna. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg ner stången, tillsätt mjölken och koka upp.
  2. Vispa äggulor, strösocker och maisena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
  3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under ständig vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret och rör tills det smält. Ställ krämen kallt.
  4. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och lös den i den kalla mjölken. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma-kärnor och det rumsvarma smöret i klickar.
  5. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta degen i maskin cirka 12-15 minuter, eller cirka 20 minuter för hand, tills den känns smidig och elastisk. Låt degen vila 10 minuter så att spänningen släpper och degen blir mer följsam att arbeta med.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i cirka 25 bitar och forma till runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  7. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, sätt spritsen i varje bulle och fyll med lite kräm, cirka 1 tesked.
  8. Grädda bullarna gyllene, i cirka 8-10 minuter och låt svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljklicken

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0