7 April
Botten
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Smält smöret. Blanda övriga ingredienser i en skål. Rör ner det smälta smöret tills allt blandat sig. Smöra en löstagbar form på 24 cm. Grädda i 175 gr i 20 min. Låt svalna ca 10 min.
Glasyr
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
100 g mörk blockchoklad
100 g smör
Blanda alla ingredienser till glasyren utom smöret i en kastrull. Låt koka tills den tjocknar en aning (15 min). Tag av kastrullen och rör ner smöret till en jämn fudge (den är lös men stelnar i kylen). Bred glasyren över kakan och låt den kallna i kyl. Det tar ca 3-4 h.
Mjölkchoklad klasskaka
100 g smör
200 g Marabou mjölkchoklad
2 msk mjölk
2 msk ljus sirap
3 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Smält smör, choklad, sirap och mjölk till en jämn massa. Tag av kastrullen ifrån värmen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör ner chokladblandningen i äggvispet och rör till sist ner mjölblandningen. Smöra en form på 24 cm och grädda kakan i 175 gr i 18 min. Låt kakan kallna i kyl några timmar innan servering.
Krämig nutella kladdkaka
100 g smör
2 dl nutella
2 msk mjölk
2 msk ljus sirap
3 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Smält smör, nutella, sirap och mjölk till en jämn massa. Tag av kastrullen ifrån värmen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör ner chokladblandningen i äggvispet och rör till sist ner mjölblandningen. Smöra en form på 24 cm och grädda kakan i 175 gr i 19-20 min. Låt kakan kallna i kyl några timmar eller över natten innan servering. Serveras kall.