20 April
Härliga hallongrottor (32 st små)
Hallonsylt: 1 dl frysta hallon 0,5 dl socker
Blanda frysta hallons och socker i en kastrull. Rör om tills hallonen smält och faller sönder och blandas med sockret. Låt koka 5 minuter, rör om då och då. Klart!
Kakor: 200 g smör, rumsvarmt 1 dl socker 4 dl vetemjöl 0,5 dl potatismjöl 1 tsk bakpulver 0,5 dl hallonsylt
Vispa rumsvarmt smör och socker luftigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Arbeta sedan in det i smörblandningen. Forma till en längd och låt vila 15 minuter. Dela längden i 32 bitar. Rulla bollar och lägg i småbrödsformar på en plåt. Gör en fördjupning i mitten och klickan i sylt. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 12-15 minuter. Låt svalna. Ät och njut!
Kolasnittar (ca 20 stycken stora)
100 g smör 1 dl socker 2 knivsuddar vaniljpulver (1 msk vaniljsocker går också bra) 1 rejäl msk ljus sirap 2,5 dl vetemjöl 0,5 tsk bikarbonat
Rör smör, socker, vaniljpulver (eller vaniljsocker) och sirap till en porös massa. Blanda mjölet med bikarbonaten och tillsätt till smörmassan. Dela degen i två delar och rulla ut till två ca 3-4 cm tjocka rullar. Lägg ut rullarna på plåt med bakplåtspapper, inte för tätt eftersom de flyter ut under gräddning. Platta till rullarna så att de blir ca 1 cm tjocka. Grädda i 175 grader i ca 10 minuter. Skär längderna medan de är varma i lätt sneda kakor.
1 dl socker
200 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Ägg till pensling
pärlsocker
Knåda ihop degen och börja göra kringlor. In i ugnen på en bakplåtsklädd plåt. Pensla uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 175 grader i 10 min.