19 November

Torsdag idag!
 
Och första snön har kommit, lite grann bara så de ligger kvar lite vitt ser jag när jag kikar ut från fönstren. Dock var det tok halt ute när jag var ute på en promenad. Mötte en kvinna som gjorde en riktig dans, hon klarade sig precis för att ramla.
 
Hur som så ska jag börja på att skriva ner här vad som ska bakas nu när juletiderna är här =)
 
Saffransbullar/ katter
 
Mitt recept som jag alltid gör till jul =) vill du göra katter så lägger du inte i någon fyllning.
 
Bildresultat för saffransbullar Bildresultat för lussekatter med pärlsocker
 
 
50  g färsk   jäst                                     
  • 150g   smör eller margarin                                     
  • 2 påsar   saffran (à 1/2 g)                                    
  • 1 1/2 dl   strösocker                                     
  • 5 dl   mjölk                                     
  • 250g   kesella/vanilj (10 %)                                    
  • 1/2 tsk   salt                                     
  • 1ägg
  • 15-17   dl   vetemjöl

 

  • Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C.

 

  • Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.

 

  • Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.

 

  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.

 

  • Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.

 

  • Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  • Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.
                    

                                       

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0