2 Oktober
100 gram jäst för söta degar
350 gram smör
10 dl standardmjölk
4 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
1 kryddmått salt
2,5 – 3 liter vetemjöl
Fyllning : Nutella & smör 50 / 50
och en nypa salt.
Pensla medvispat ägg och strö över pärlsocker
Gör så här :
Smula jästen i en stor bunke / bakmaskin. Smält smör, och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt. ( 37 grader)Häll över lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt.Sedan blandar du i , sockret, saltet och vaniljsockret i degspadet och till sist mjölet, ta bara så mycket så att du får en smidig och fin deg .Arbeta degen väl , och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor. Ca 1 timme , bakar du en hälften så räcker det med hälften så lång jästid. Under tiden gör du fyllningen, rör ihop lika mycket nutella som smör 50 / 50 och en nypa salt. Lite mer en en halv burk gick åt när jag bakade. När degen har jäst klart , dela den i 6 delar och baka ut den på mjölat bakbord till en rektangel .
Bred ut rikligt med nutellafyllning. Och vik degen på mitten.
Skär sedan cirka 1 1/2 cm breda remsor från den vikta degens kortsida,
och tvinna längderna så att det blir små snurror. Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker.
Ställ ugnen på 225 ( 250 ) grader, låt bullarna jäsa i ytterligare 30 – 40 minuter.
Och grädda dem sedan i mitten i ugnen i cirka 8- 10 minuter. Ta ut den när de har fått en fin färg.
Mina kanelbullar
100 g smör eller margarin
1 paket jäst för söta degar
5 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
fyllning
smör, kanel, socker, vaniljsocker och sirap.
Börja med att smälta smöret och värm upp med mjölken till fingervarmt, sedan smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken blandningen. Ha i salt och socker och rör om till jästen löser upp sig. Ha i mjöl jag brukar ha i 12 dl mjöl så knåda väl. (det ska vara lite kladdigt). Låt jäsa 30 min under en bakduk. lägg medans smör/margarin i en skål så den blir mjuk sen när det ska bres på.
När de jäst klart så baka ut degen, ta lite mjöl till de. I fyllningen så börjar jag bre ut smör jag har mycket smör, sedan lite strösocker, vaniljssocker och kanel sist ringlar jag över sirap. rulla u hop degen och skär av lagoma bitar och lägg i fromar. Låt jäsa igen 30 min.
sist pensla på uppvispat ägg och pärlsocker på. grädda i ugn på 275 grader. jag har bara dom innen nån minut man ser på dem när det är dags. jag gillar lite degigare bullar =) varmluft går snabbare men vanlig ugn 8-10 min.
Lycka till