26 November

Onsdag!!
Solen skoner i dag med =) nu blir vi bortskämda.
 
Började lite smått i går med att stryka och hänga upp jul hissgardinerna i vardagsrummet, det är dem som tar längst tid för de ska skrivas ner gardin stänger och göra rent i fönstren osv..
Ska köpa lite minigranar att ha i julkrukorna i fönstret, tänkte fixa de i dag. På fredag kommer alla stjärnorna upp i fönstern i hela huset. Vi passar på då när jag slutar tidigt så vi inte behöver stressa å hålla på lördag. Då äre fint på söndag när det är första advent och då ska de bakas =)
 
Lussebullar
pepparkakor
Knäck recept nedan  http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/
Jul fudge, som de kommer reccept på här =)  http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/
saffrans kola http://tidningenhembakat.se/okategoriserade/saffranskola-med-kokos/
Saltlakrits fudge
 
 

Det här behöver du för att koka lakritskola :
1 1/2 dl med turkisk peppar karameller
3 dl med mörkt muscovadosocker
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
50 gram smör

Bra att ha : kökstermometer

Gör din saltlakritskola så här :
L
ägg karamellerna i en påse och hamra dem till karamellpulver med kavel eller hammare. Spara ciran 1/2 dl till att toppa kolan med.
Smör,socker,grädde och sirap häller du upp i en tjockbottnad kastrull, låt koka upp till 120-122 grader eller tills kolan klarar av kulprovet.  Dvs. att om du häller ner en tsk av den kokande kolan i ett glas med iskallt vatten och du kan rulla smeten till en kula, så är kolan klar.ta bort från plattan och  rör  ner 1 dl av lakrispulvret tills allt smälter samman. Häll lakritssmeten upp i en bakplåtspapperskläddform ( cirka 15*30 ) . Strö över resterande lakritspilver ( eller så mkt du vill ) och låt kolan svalna innan du skär upp den i lagom stora portionsbitar. En godare julkola får du leta efter.

Recept på Nutellafudge

 

Recept nutellafudge

Det här behöver du till din nutellafudge :
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
2 dl nutella

Gör din nutellafudge så här:

Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120-122 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den nutellan i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Känner du att smeten blir gryning – sätt på lite värme på plattan igen och rör tills den blivit blank.  Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*20  cm.
Skär upp i lagom stora bitar när fudgen svalnat. Försvinnande goda.

 

Det här behöver du till 60 st knäck :

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 msk smör

15- 20 st turkisk peppar  karameller

Gör så här :

Häll grädde, socker, sirap i en stor tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka under lock till smeten klarar kulprovet eller tills temperaturern äe cirka 123-125 grader. Rör om under tiden, lite då och då. Under tiden det kokar krossar du karamellerna antingen med en mortel eller en hammare ( låt då karamellerna ligga kvar i påsen)
När knäcken nått rätt temperatur så ta bort kastrullen från värmen, rör ner smör och strö i karamellkrosset.
Häll genast upp i knäckformar, och ställ svalt.

 

 Schweizernötsfudge

Du behöver  :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram mjölkchoklad te.x schweizernöt

Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25  cm.

 

Saffrans kola med kokos

Linda in saffranskolan i cellofan och knyt juliga snören i ändarna. 

Ca 40 bitar

3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ dl riven kokos
½ g saffran, 1 pkt

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda grädde, smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör om. Fortsätt att koka tills smeten är 120–125 grader. Använd en stektermometer eller gör kulprov.

2. Rosta kokosen lätt i en varm stekpanna. Blanda ner kokos tillsammans med saffran
i smeten.

3. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 20 x 30 cm. Låt den stelna något innan du skär den i bitar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0