19 November
Ingredienser & Gör så här
Ingrediens
- 100 g smör
- 4 msk kakao
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl socker
- 1 dl sirap
- 1 krm salt
- 2 msk Dr. Oetker flytande glykos
Gör så här
-
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
-
Koka upp och låt koka ca 10-15 minuter tills smeten blir tjockbubblig och håller för kulprov.
-
Häll upp kolan i en pappersklädd långpanna. Låt kallna i kyl.
-
Klipp eller skär kolan i lagom stora bitar och packa kolan i smörgåspapper.
-
Förvaras svalt.
-
Tips: Prova att tillsätta 1 msk vaniljsocker, 1 tsk pepparkakskryddor eller 1 tsk citronarom mot slutet av kokningen!
Ingredienser & Gör så här
Ingrediens
- 300 g mandelmassa
- 150 g nougat
- 1 dl grädde
- 50 g smör rumstempererat
- 1 tsk honung
- 20 st hasselnötter
- 100 g mörk choklad 70% eller mörka chokladknappar
- 20 st små tartlettformar alternativt ischokladformar
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200°C.
-
Kavla ut mandelmassan tunt och klä de små formarna på insidan.
-
Baka av tills de får färg, ca 8 –10 min. Låt dem svalna.
-
Skär nougaten i mindre bitar.
-
Koka upp grädde med honung, slå den heta vätskan över nougaten, mixa med stavmixer eller visp, tillsätt smöret och mixa slät.
-
Spritsa eller häll upp nougatmixen i varje tartlettskal. Lägg en hasselnöt i mitten på varje skal och ställ kallt att stelna.
-
Smält 2/3 av chokladen till ca 45°C. Tag resterande 1/3 och rör ner i chokladen. Se till att all choklad smälter, och se även till att chokladens temperatur inte överstiger 32°C. Den skall kännas lite kall, men fortfarande vara lätt att arbeta med.
-
Spritsa som en peng ovanpå varje nöt. Ställ svalt.
Ingredienser & Gör så här
Ingrediens
- 25 g smör
- 1 tsk Mandelarom
- 1 påse (50 g) Dr. Skållad Mandel
- 1 dl socker
- 150 g mjölkchoklad
- 1 frp Dr.chokladhjärtan
Gör så här
-
Mal mandeln i mandelkvarn eller kör den i matberedare i några minuter. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och mald mandel.
-
Koka upp och låt koka ca 15 minuter. Tillsätt mandelaromen och rör om. Häll ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper.
-
Smält mjölkchokladen i mikro eller över vattenbad. Bred ut chokladen på plattan och dekorera med chokladhjärtan.
-
Låt stelna i kyl i ungefär en timme. Skär daimen i bitar och servera.