Botten
250 g pepparkakor
100 g smör, smält
Fyllning
1 dl strösocker
3st ägg
400 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker (jag brukar dubbla)
1 msk pressad citron
Topping
3 dl crème fraiche
1,5 msk socker
1.5 msk vaniljsocker
1 dl lingon, tinade eller färska (betydligt mindre räcker).
1. Förberedelser: Ta ut lingonen ur frysen och låt dem tina på hushållspapper. 2. Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Mixa pepparkakorna till smulor och bred ut på botten av en form med löstagbar botten. Häll över det smälta smöret. Blanda runt så att smöret fördelar sig jämt bland pepparkakssmulorna. Platta till så det blir en jämn botten. 3. Fyllning: Ta fram philadelphiaosten så den blir rumsvarm. Vispa socker och ägg pösigt. Rör osten mjuk och rör sedan ner den i äggvispet, vispa tills det blir en slät smet. Tillsätt vaniljsocker och citronsaft. 4. Häll smeten i formen och ställ in i ugnen. Grädda i 40 minuter till smeten har stelnat och kakan har fått en fin brun färg. Ta ut kakan och låt den svalna. 5. Topping: Rör ihop crème fraiche, socker och vaniljsocker. Bred över toppningen när kakan har svalnat helt. Strö över lingonen. Själv tycke jag bara att den blir godare om den får stå till nästa dag. Väntar med att lägga på lingonen till det är dax att servera.